13 giu 2012

JAMES JACKSON JARVES & CASTAGNACCIO


James Jackson Jarves (1818–1888) fu un importante scrittore, giornalista ed editore americano: ma soprattutto fu il primo grande collezionista di opere d'arte italiane del periodo rinascimentale.
E' divertente tuttavia notare come descriva il castagnaccio nel suo libro "Italian Rambles" del 1883: infatti, durante un soggiorno prolungato in una zona montagnosa della Toscana, al povero viaggiatore veniva offerto del castagnaccio come unico cibo. Così Jarves lo giudica "appiccicoso" e conclude dicendo che "solo le capacità di una capra lo possono rendere digeribile" .

James Jackson Jarves 

James Jackson Jarves (1818–1888) was an American newspaper editor, and art critic who is remembered above all as the first American art collector to buy Italian primitives and Old Masters.
In his book on "Italian Rambles," reviewed in the journal "The Literary World" in 1883, Jarves complains about a sojourn in a mountain region where chestnut cake, made by flour, was often the only available food: it was the "castagnaccio". Describing the cake as "clammy" in nature, Jarves concluded that "only the habits of a goat could render it digestible."